Ege bölgesinde çıkarılan madenler nelerdir?
Bölgede bu önemli maden ve kaynakların yanı sıra bakır, kurşun, çinko, boksit, demir, altın, dolomit, kükürt ve zımpara gibi maden yatakları ve kaynakları da bulunmaktadır (ÇOB, 2007, 2008, 2009; MTA, 2010). Bu bağlamda bölge maden potansiyeli açısından oldukça zengindir.
Doğu Anadolu Bölgesi’nde hangi madenler çıkarılır?
Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin olduğu değerlendirilen Doğu Anadolu Bölgesi’nde; Afşin ve Elbistan’da linyit, Hekimhan ve Divriği bölgelerinde demir, Alacakaya bölgesinde krom, Maden bölgesinde bakır, Keban ve Baskil bölgelerinde gümüş kurşun, Erzurum-Aşkale’de bor yatakları bulunmaktadır.
İzmir ve Manisa’da hangi maden çıkarılır?
Bölgede çok sayıda etüt çalışması yapılmış olup, kazılar sonucunda ağırlıklı olarak mermer, zeolit ve feldispat, kaolen, kum-çakıl, tuğla-kiremit, titanyum, çimento hammaddeleri, kyanit, zımpara, fosfat, pirofillit ve kükürt formasyonları ortaya çıkarılmıştır.
Antalya’da hangi maden çıkarılır?
Bunlar çoğunlukla alüminyum ve barit, ayrıca kuvarsit, kum-çakıl, manganez, kurşun-çinko ve krom mineralizasyonlarıdır. İlde çok sayıda boksit yatağı ve yatağı bulunmaktadır. Bunlar genellikle Alanya, Gündoğmuş, Kaş, İbradi ve Akseki ilçelerinde bulunmaktadır.
Hangi ilde hangi madenler çıkar?
Kükürt Isparta’da, cıva İzmir’de, fosfat Mardin’de, zımpara Ege Bölgesi’nde, çinko ve kurşun Giresun, Rize ve Balıkesir’de, antimon Kütahya’da, uranyum Aydın ve Giresun’da, mermer ise Afyonkarahisar’da bulunmaktadır. kaldırılır.
Bakır en çok hangi ilimizde çıkarılır?
Bakır. Bakır, geleceği parlak, kolay işlenebilir bir mineraldir. Elazığ’daki Maden (Ergani Copper Enterprise), Artvin’deki Murgul (Göktaş) ve Kastamonu’daki Küre bakır çıkarılan yerlerdir. Rize Çayeli’ndeki bakır yatakları 1994’ten beri faaliyet göstermektedir.
Marmara bölgesinde hangi madenler çıkarılır?
Dünyanın en zengin bor yatakları Bursa ve Balıkesir civarındadır. Ayrıca bölgede altın, asbest, cıva, demir, krom, linyit, mermer ve tungsten yatakları da bulunmaktadır.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkan madenler nelerdir?
Bunlar bakır-kurşun-çinko, demir, manganez, barit, çimento hammaddeleri, fosfat, mika ve tuğla kiremitler olarak sıralanabilir.
Doğu Karadeniz’de hangi maden çıkarılır?
Doğu Karadeniz bölgesinin en önemli yeraltı zenginliği Artvin yakınlarındaki Murgul’daki bakır madenidir. Türkiye’de çıkarılan bakırın çoğu bu bölgedeki yataklardan çıkarılmaktadır. Çıkarılan bakır cevheri Murgul ve Samsun’daki fabrikalarda işlenmektedir.
Muğla’da hangi maden çıkarılır?
Muğla ili, en önemlileri mermer, krom ve linyit olmak üzere maden potansiyeli bakımından zengin sayılabilecek bir ildir. Muğla ili, hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği açısından ülkemizin en önemli illerinden biri olup, mermer üretimi ve işletmeciliği ilin ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Hatay’da hangi madenler var?
Hatay’da çeşitli madenler bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: Dörtyol’da demir ve alüminyum, İskenderun’da krom ve demir, Hassa’da bakır, çinko, kurşun ve alüminyum, Kırıkhan’da demir, Altınözü’nde kükürt, Yayladağı’nda fosfat, Antakya merkezde asbest ve altın yatakları bulunmaktadır.
Eskişehir’de hangi maden çıkarılır?
Bölgede ayrıca, özellikle bor ve manyezit olmak üzere, sepiyolit, mermer, kaolen, perlit, mika ve kumtaşı gibi endüstriyel hammaddelerin çok önemli yatakları bulunmaktadır.
Ankara’da hangi madenler çıkarılır?
Ankara ili endüstriyel hammadde kaynakları ve metal madenleri açısından oldukça zengindir. Bunlar çimento hammaddeleri, özellikle trona, bentonit, alçı, kaya tuzu, kireç taşı, kum çakıl, perlit, sodyum sülfat, sepiyolit ve mermerdir.
Karabük’te hangi maden çıkarılır?
Bunlar arasında dolomit ve kuvarsit, traverten (mermer), feldispat ve bentonit yer almaktadır. Endüstriyel hammadde yatakları ve rezervleri Eskipazar, Eflani ve Merkez İlçe’de yoğunlaşmıştır.
Kocaeli’de çıkarılan madenler nelerdir?
İlde çok sayıda mermer işleme tesisinin yanı sıra; kireç taşı, kaolen, bor, bakır-kurşun-çinko, feldispat, kil, talk, bentonit, halloysit, zeolit, krom, demir, antimon ve granit madenlerine yönelik işleme tesisleri bulunmaktadır.
Madenlerin isimleri nelerdir?
Metalik minerallerin kullanım alanları: Altın, antimon, bakır, boksit, demir, gümüş, kalay.
Ege bölgesine ait ürünler nelerdir?
Bölgede yetiştirilen başlıca ürünler incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anasondur. Bu bölge incir ve zeytin üretiminin %70’inden fazlasını, tütün ekiminin yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin neredeyse yarısını sağlar.
Türkiye’de en çok çıkarılan maden nedir?
Ülkemizin zengin olduğu mineraller arasında bor mineralleri ilk sırada yer almakta olup dünya rezervlerinin %72’sini oluşturmaktadır.
Krom hangi ilde çıkarılır?
Türkiye krom yatakları açısından zengin bir ülkedir. Pek çok krom yatağının bulunduğu ülkemizde en önemli krom yatakları Guleman (Elazığ), Fethiye, Köyceğiz (Muğla), Sivas-Erzincan-Kop dağ bölgesinde, Mersin-Kayseri arasında, Balıkesir-Eskişehir arasında ve İskenderun-Kahramanmaraş arası.